Artiklen indeholder reklamelinks

Hvis man først er begyndt at lide af meget sved på et senere punkt i livet som kvinde, kan det være, at det er faldet sammen med overgangsalderen. Det er helt normalt, at kvinder oplever hedeture, når de når overgangsalderen, og når kroppen bliver varm, kan man let komme til at svede.

Sved er jo kroppen egen måde at køle sig ned på, så det giver jo god mening, når man får disse hedeture, at man så kommer til at svede.

Derfor kan sveden selvfølgelig godt komme til at være en gene for kvinder, der når overgangsalderen. Det kan resultere i våde pletter på tøjet, som ikke er så flatterende i manges øjne, og det kan være ubehageligt at gå rundt og føle sig gennemblødt af sved.

Femarelle er den hormonfrie behandling

Når kvinder oplever gener i forbindelse med overgangsalderen eller klimakteriet, som det også kaldes, har man traditionelt behandlet med hormoner. I dag er der dog et produkt, man kan bruge til behandlingen, som er hormonfrit, nemlig Femarelle.

Behandlingen giver man fordi, overgangsalderen sådan set handler om, at kroppen ikke længere producerer den østrogen, den er vant til. Østrogen er det kvindelige kønshormon, og det får man så tilført i kunstig form i den traditionelle behandling.

Ulempen ved at behandle med hormoner frem for Femarelle er, at der følger en risiko for en række bivirkninger med ved hormonerne. Det er sådan noget som en forhøjet risiko for visse kræfttyper og en forhøjet risiko for blodpropper.

Femarelle virker ved et bestemt indholdsstof, som er udvundet fra en særlig sojabønne. Sojabønnen og stoffet skal behandles på en bestemt måde, men ud i den anden side kommer DT56a, som det hedder, og det hjælper altså på symptomerne ved overgangsalderen.

Virker mod hedeture uden bivirkninger

Overgangsalderen og humoersvingninger

Med Femarelle får man altså en behandling, som ikke har de samme bivirkninger som en hormonbehandling, men man får stadig langt det meste af effekten. Så godt som det eneste punkt, hvor hormonerne er mere effektive, er i forhold til pletblødninger.

Med hormonerne opretholdes kroppens normale cyklus, mens det med Femarelle får lov at stoppe i et mere naturligt tempo.

Nogle af de symptomer er altså de hedeture, som mange kvinder må kæmpe sig igennem i overgangsalderen, og som kan give problemer med sved. Derudover kan man slippe for humørsvingninger, søvnbesvær og meget andet oven i købet.

Ikke på recept – endnu

Lige nu er Femarelle et kosttilskud, der skal købes i håndkøb. Det er altså ikke noget, man kan få på recept, og derfor er der ikke offentligt tilskud til Femarelle. Det kan dog ændre sig i fremtiden, for Den Europæiske Sammenslutning af Gynækologer er ret glade for produktet.

Faktisk gik de ud sidste år og sagde, at Femarelle bør være anbefalingen til behandling af generne ved overgangsalderen. I Danmark er det ikke den officielle anbefaling endnu, men med den europæiske organisation i ryggen, kan det blive sådan på et senere tidspunkt.

Det betyder også, at Femarelle lige nu er et lidt dyrt alternativ for nogle, men til gengæld er der altså ikke en forhøjet risiko for kræft og blodpropper.