Artiklen indeholder reklamelinks

Vi kender alle lugten af svedige fødder, når de har været lukket inde i et par sko lidt for længe. Her i sommermånederne er dette en anelse mere udbredt end resten af året. Dog er nogle mennesker plaget af fodsved i langt højere grad end kun om sommeren. Dette skyldes faktorer som blandt andet genetik eller vedkommendes fysiske form. Tendensen til fodsved starter tidligt i livet, og bliver forværret af eksempelvis stress. Dog aftager tendensen oftest, jo ældre man bliver og der findes en række behandlingsmuligheder man kan tage i brug. Ud over hygiejne og åndbare sko findes der også en fodlotion som eksempelvis perspirex antiperspirant, som kan give holdbar beskyttelse mod sveden.

Konsekvenser for dem med svedtendenser

Hvis man er meget plaget af fodsved, kan det have en stor betydning for dagligdagen og for de enkelte generelle gøremål. Derudover kan det også påvirke de ramtes selvværd, da det eksempelvis udelukker dem fra sociale aktiviteter, og kan lugtes på lang afstand. Fodsved anses som værende et tabu, og dette er med til, at mange mennesker med svedtendenser måske ikke får søgt hjælp og behandling hos deres læge.

Årsager

Der findes forskellige grunde til, at man får fodsved. Som før nævnt er en svedtendens arvelig, og kan påvirkes mentalt til at blive forværret i forbindelse med eksempelvis stress. Derudover sveder man naturligvis også i forbindelse med fysisk aktivitet. Sport gør kroppen varm og dermed svedig, da den skal arbejde for at køle sig selv ned. Kroppen er hele tiden i gang for at holde sig på den rigtige og ideelle kropstemperatur. Derfor er det principielt godt at svede, da det hjælper til, at kropstemperaturen bliver lavere, og holder sig på omkring 37 grader.

Behandling

faa dejlige foedder nuDer findes en lang række behandlingsmuligheder, som kan være behjælpelige i forbindelse med svedproblemer. Behovet for behandling afhænger i høj grad af, hvor plaget man er i sin dagligdag. Hvis svedproblemet smitter af på humør, og generelt fylder meget i dagligdagen, er behovet for behandling stor, og der findes heldigvis hjælp inden for dette.

Før man søger behandling hos sin læge, findes der en række tiltag, man selv kan afprøve:

  • Oprethold god hygiejne
  • Daglig vask med både vand og sæbe
  • Vælg åndbare sko og strømper for at formindske lugt

 

Disse tre tiltag kan i hvert fald afhjælpe svedlugten, hvis det er den, der plager mest. Man skal altså sikre sig, at fødderne er vasket og tørret samt bruge strømper og sko af kvalitetsmaterialer for at sikre sig, at fødderne kan ånde. Hvis skoene er lavet af plastic eller syntetiske materialer, bliver det sværere for fødderne at ånde og dette fremprovokerer både sveden og især svedlugten.

Der findes forskellige muligheder for åndbare og svedtransporterende strømper. De formår at transportere og absorbere sved bedre end almindelige bomuldsstrømper. Derudover regulerer de temperaturen, som hjælper til, at man hele tiden har en følelse af, at fødderne har den rette temperatur. Udover at hjælpe på selve sveden kan svedtransporterende strømper også afhjælpe svedlugten, da de er antibakterielle.

Derudover kan man også afprøve perspirex, som er en fodlotion, der formindsker både sved og svedlugten på fødderne. Denne fodlotion fungerer som en slags deodorant til fødderne og er klinisk udviklet til at give holdbar beskyttelse.