Artiklen indeholder reklamelinks

Sved er et naturligt problem alle har. Det er påvirkningen fra vores hud, når kroppen skal af med varme. Nogle døjer mere end andre, og det er meget forskelligt hvorfra de forskellige sveder mest. Eksempler på hvor du kan døje med sved:

  • Under armene
  • I skridtet
  • Brysterne
  • Fødderne
  • Nakken

Alle steder på kroppen, kan der dannes sved, og derfor variere det fra hvert sted, og person til person, hvor meget man sveder. Under armene er det mest generelle sted, hvor sveden kommer ud. Det er også her der er størst tendens til at danne svedlugt.

Ved inderlårene er det især de, der har en større fedprocent, hvor lårene rammer hinanden når man går. Dette skaber varme på de punkter, og udmunder ofte i sved. Dette ses også ved sved i nakken, hvor tyrenakkens folder danner varme og sved.

Under brysterne dannes sved hovedsageligt ved storbarmede kvinder, og generelt kun de kvinder med naturlige bryster. Dette skyldes de naturlige bryster hænger mere og er tungere, og derfor trykker de ind mod huden og skaber varme.

Sved ved fødderne ses især ved aktive mennesker. Den store aktivitet, giver mere varme i fødderne, og derved produceres der sved, og det giver ofte sure tæer.

Gode materialer – tøjets indflydelse

her er svaret paa den rigtig beklaedningHvis du ikke har problemer med sved, kan dit tøj være årsagen, det samme gælder ved dig, som har sved problemer. Tøj bruger vi til at dække os med, men det er ikke ligegyldigt, om tøjet er lavet af silke eller bomuld.

Har du tendens til at svede, og er træt af at få klamager under armene bør du undersøge de materialer du går rundt i til dagligt. Derudover er det en god idé, at mærke på dig selv, hvor meget tøj det er nødvendigt du har på. Moden må helst ikke have for stor indflydelse på dig, for du er nødt til at gå i tøj, som ikke får dig til at svede. Ellers må man vælge – sved eller mode?

Du skal altid gå efter tøj, som er lavet i naturmaterialer. Det kan være bomuld, hør eller viskose. Disse materialer giver huden og kroppen mulighed for ånde igennem tøjet, hvorimod syntetisk tøj er meget lukket. Det syntetiske tøj får dig til at svede mere end normalt, netop fordi huden ikke kan ånde i det.

Ved fodsved bør du vælge sko med åndingsfunktion. Lukkede gummisko er fx ikke gode mod fodsved, og gør det blot værre. Dog kan man i dag få gummisko med åndehuller.

Fjern lugten fra tøjet

Nogle gange bliver lugten af sved hængene i tøjet, på trods af det er vasket. Det ses ofte i sportssko, der stadig dagen efter lugter ligeså meget som de gjorde på selve dagen. Det findes der heldigvis en læsning på, så her kommer et godt husmor råd:  opvaskemiddel.

Dit nye yndlings produkt er et rigtig godt middel til at fjerne svedlugt og svedpletter. Hvis du gnidder lidt opvaskemiddel på og lader det ligger til dagen efter også vasker det, er sandsynligheden for at lugten og pletterne er væk stor.

En anden idé kunne være at fryse dit tøj eller sko, idet at frosten går ind og dræber bakterierne som skaber sved.

Behandling

saadan virker deoderantDer er mange former for behandlinger når det kommer til sved. Du kan prøve forskellige deodoranter, ingen er helt ens og du skal aldrig gå ud fra hvad dine venners anbefalinger, men drage dine egene konklusioner og erfaringer, da ingen kroppe er ens.

Der findes også visse virkemidler på apoteket, så som sprit deodoranter og nogle piller du kan få igennem lægen.

Er det et enormt stor problem for dig, kan du søge råd hos din læge. Man kan udføre operationer mod svedproblemer, og det kan være den sidste udvej, hvis du vil bekæmpe problemet. Somme tider kan du selv finde problemet og derved skabe en løsning. Ved at variere i dit tøj og eller måske dine madvaner, kan du mindske dine chancer for svedproblemer.

Du kan læse meget mere om svedproblem her på siden.