Artiklen indeholder reklamelinks

Nogle mennesker sveder mere end andre, og det er desuden også forskelligt, hvor sveden kommer fra. Nogle har nemt ved at få fugtige armhuler, mens det hos andre primært er håndfladerne, der er tale om. Sved kommer for nogle kun i forbindelse med fysisk aktivitet, mens det for andre er en fast del af hverdagen.

Det kan smitte af på livskvaliteten, hvis man hører til den gruppe, der sveder meget. Mange indretter deres liv efter det, har ekstra tøj med hver gang de går ud, eller undgår at give hånd til andre mennesker. Sved ses af mange som et tabu, og rigtig mange frygter sommermånederne og de varmere temperaturer, da de forbinder det med endnu mere fugtige håndflader og mere tendens til at svede.

Der findes heldigvis en lang række forskellige behandlingsmuligheder til dem, der har svedproblemer. Mange er ekstremt effektive, og kan have en stor betydning for både livskvalitet og sociale liv. Mange lukker sig nemlig inde, hvis de sveder meget, og er pinlige over det. På den måde får svedproblemer en stor betydning for, hvordan man lever sit liv.

Har du hyperhidrosis?

Hvis du sveder meget, behøver det ikke skyldes dårlig form eller nervøsitet. Det kan sagtens være, at det er sygdomsbetinget. Hyperhidrosis betyder også øget svedproduktion, og det betyder, at svedkirtlerne producerer mere sved end normalt. Hvis man lider af hyperhidrosis vil man typisk opleve, at sveden er lokaliseret på hænder, fødder og i armhuler.

Årsagen til hyperhidrosis kendes ikke, men mange undersøgelser tyder på, at sygdommen er arvelig. Man vil ofte opleve at svedproblemet forværres i puberteten, og derefter forsætter resten af livet.

Hvis man har en overdrevet svedproduktion, betyder det ikke nødvendigvis, at man har hyperhidrosis. Det er derfor vigtigt, at man kontakter sin læge, så man på den måde kan få stillet den rigtige diagnose. På den måde vil det også blive nemmere at finde frem til den rette behandlingsmetode.

Mennesker med hyperhidrosis vil ofte opleve, at svedproduktionen stiger endnu mere i sommermånederne, når der er varmt og når andre mennesker omkring dem sveder mere end ellers. Hvis man får diagnosen hyperhidrosis kan det være en god idé selv at sætte sig ind i hvilke muligheder for behandling, man har. Derefter kan man tale med sin egen læge om, hvad der vil være at foretrække i den enkelte situation.

Behandling med mikroinjektioner

Mikroinjektioner

En af de mest effektive behandlinger mod svedproblemer er mikroinjektioner med botulinumtoksin. Denne form for behandling bruges både i håndflader, på fødder og i armhuler.

Behandlingerne med mikroinjektioner starter med at hånden bliver bedøvet, og derefter gives injektionen ved hjælp af en tynd nål. Der er ikke så mange bivirkninger ved botulinumtoksin, men der kan dog forekomme nogle. Hvis behandlingen bliver foretaget i håndfladen, kan man opleve lidt svaghed i fingrende og i pincetgrebet. Hvis injektionerne komme vil der være risiko for blå mærker og ømme fødder samt tørhed i munden.

Behandling med Perspirex

Selvom man ikke bliver diagnosticeret med hyperhidrosis, kan man godt have en øget svedproduktion. For nogle virker sveden ikke så alvorlig, at man ønsker mikroinjektioner. Sveden kan dog alligevel godt nedsætte livskvaliteten, og derfor findes der også mildere behandlingsmuligheder uden nogen form for bivirkninger.

Perspirex laver både cremer og deodoranter, der både kan mindske svedproduktionen og lugtgenerne. Hele serien fra Perspirex indeholder antiperspiranter, og er specielt udviklet til mennesker, der har behov for ekstra og effektivt antiperspirant.

Serien er ikke tilsat parfume eller kunstige konserveringsmidler, og beskytter dermed huden for bivirkninger som for eksempel irritationer. Perspirex virker på den måde, at det reagerer med vandet i svedkirtlerne og danner en midlertidig prop i selve svedkanalen.

På den måde forhindrer cremen eller deodoranten sveden i at nå ud til hudoverfladen. Proppen opløses efter nogle dage, og man skal derfor påføre produktet med 3-5 dages mellemrum.

Der er altså mange muligheder for dig med svedproblemer uanset i hvilken grad problemet er. Der er ingen grund til at frygte sommermånederne, det kræver blot, at man får den rette diagnose, så man kan påbegynde den rette behandling.