Artiklen indeholder reklamelinks

Sved er naturligt og hjælper med at regulere kropstemperaturen. Vi sveder, fordi kroppen er varm, og den forsøger at køle ned. Det meste af sveden fordamper fra kroppen, og det er derfor ikke noget, vi lægger specielt mærke til, da huden føles tør.

Nogle gange kan vi dog opleve, at vi sveder mere end normalt, og at huden føles fugtig. Det kan der være mange årsager til. Læs med her, om de mest kendte årsager til øget svedproduktion, og hvad du kan gøre for at behandle dem.

Almindelige årsager til øget svedproduktion

Der kan være mange grunde til, at man sveder meget. Herunder kan du læse de seks mest almindelige årsager til, at man sveder mere end ellers.

Sved relateret til fysisk aktivitet

Du kender sikkert til at svede, hvis du er ude at løbe i et højt tempo. Kroppen sveder mere end ellers, når den bliver udsat for hård fysisk belastning som eksempelvis ved løb i høj intensitet. Sveden hjælper her med at køle kroppen ned.

Sved relateret til stress

Når vi er pressede, nervøse eller stressede, reagerer kroppen ved at svede. De fleste kender til at svede mere i stressede situationer. Det skyldes, at adrenalinen pumper, hvilket øger svedproduktionen.

Sved relateret til mad og drikke

Alkohol, varme drikke og stærk mad kan udløse sved. Når du har indtaget varme drikke eller stærk mad, vil kropstemperaturen stige, og du kan komme til at svede. Alkohol udvider hudens blodkar, hvilket også kan give øget sved.

Sved relateret til graviditet

Er du gravid, kan du også opleve at svede mere. Når man er gravid stiger hormonniveauet, som kan få kropstemperaturen til at stige. Her kan man derfor både opleve øget svedproduktion, hedeture og nattesved.

Sved relateret til overgangsalder

Nogle kvinder oplever i forbindelse med overgangsalderen, at de sveder mere end normalt. I overgangsalderen kan kvinder opleve både hedeture, koldsved og nattesved på grund af ændringer i østrogenniveauet.  

Sved relateret til varmt klima

Har man det varmt, kan man nemt komme til at svede. Det kan både være i løbet af dagen, hvor det varme klima gør, at man sveder mere end ellers. Varme nætter eller et for varmt soveværelse kan desuden være skyld i nattesved og gøre, at man har det varmt og sveder mere om natten.

Hyperhidrose

Sved i forbindelse med Hyperhidrose

Hyperhidrose eller øget svedtendens er, når man sveder meget kraftigt – også selvom ingen af ovenstående årsager gør sig gældende. Har man hyperhidrose, sveder man meget mere end andre, og sveden udmærker sig som dryppende alle steder på kroppen.

De ovenstående årsager til sved er helt normale, og kan derfor ikke betegnes som direkte svedproblemer. Det kan hyperhidrose til gengæld. Hyperhidrose er en lidelse, hvor den øgede svedtendens er op til fem gange større end normalen, og hvor kroppen sveder meget især på hænder, fødder og i armhulerne.

Det skønnes, at ca. 3-4 % af den danske befolkning lider af hyperhidrose, men mange flere danskere er generet af svedproblemer.

Find produkter til kraftig sved på et apotek online

Er der en naturlig grund til, at du sveder meget – fx ved fysisk aktivitet, graviditet eller stærk og varm mad og drikke, er der ikke nogen grund til at ty til nogen form for behandling. Sveden er i disse situationer end naturlig reaktion og kroppens forsøg på at køle ned. I situationer som disse kan hyppig vask og brug af en antiperspirant deodorant være med til at afhjælpe sveden og svedlugten.

Hvis du sveder meget eller har lidelsen hyperhidrose kan det være, at en almindelig antiperspirant deodorant ikke er tilstrækkelig. I dette tilfælde kan du benytte en deodorant med aluminiumklorid. Aluminiumklorid hjælper med at stoppe svedproduktionen ved at lukke svedkanalerne delvist til. Antiperspirante deodoranter med aluminumklorid er på den måde ideelle til brug ved kraftig sved eller ved hyperhidrosis.

På et apotek online kan du finde en lang række produkter til kraftig svedproduktion og hyperhidrose, der hjælper med effektivt at beskytte mod sved og svedlugt. Mange, der lider af kraftig svedproduktion er pinligt berørte over, at de sveder så meget, som de gør. Hos et apotek online kan du uforstyrret købe dine produkter som antiperspirante deodoranter med og uden aluminium eller antiperspirant creme til kraftig svedproduktion på hænder og fødder og få dem leveret i en diskret indpakning hjem til dig.

Er ovenstående produkter heller ikke tilstrækkelige, kan du komme i medicinsk behandling eller få en operation. Dette er dog meget mere omfattende metoder, som du skal overveje grundigt.