Artiklen indeholder reklamelinks

Det er naturligt, menneskeligt og nødvendigt at svede. Det er kroppens måde at komme af med varmen på, så den ikke bliver overophedet. Dog er sved ikke et emne vi snakker frit om, og mange ser det som et tabu. Sådan bør det ikke være, da sved jo er ganske menneskeligt.

At svede er et tegn på, at man er i live og at kroppen har det varmt. Der skal helst være en konstant temperatur inde i kroppen, bliver den højere end den skal være begynder vi automatisk at svede. Sådan hænger kroppen sammen, og det er en rigtig god funktion.

Nogle sveder for lidt, mens andre sveder for meget. Begge dele er et stort problem idet kroppen har brug for at kunne svede, men bliver det for meget kan sveden være årsag til besværlig færden i et socialt liv.

I denne artikel kan du få svar på, om det er sundt at svede, og hvordan du med sved kan få mere ud af din forbrænding.

Kroppens svedkirtler

undgaa lugtegener saadan herKroppen er som den er, og den har rigtig mange gode egenskaber bl.a. svedkirtlerne. De sørger som sagt for at kroppen hele tiden har en kontant temperatur. Svedkirtlerne er delt op i to typer, hvoraf den ene findes rundt på hele kroppen, og den anden findes ved hårsække og talgkirtlerne. Disse to former for svedkirtler bliver kaldt henholdsvis ekktine- og apokrine kirtler.

De ekkrine kirtler findes over hele kroppen, og stimuleres ved stress eller varme. De apokrine kirtler bliver stimuleret af hormonerne – herunder det mandlige kønshormon androgen, hvilket findes ved kønsdelene og i armhulerne.

Sveden bliver dannet i kirtlerne og er som udgangspunkt lugtfri og sterilt. Sveden begynder først at lugte, når den bliver omdannet fra de apokrine svedkirtler til hudens bakterier – især armhulen kan være slem.

Svedproblem kan være en sygdom, og der findes tre typer for sygdomme i svedkirtlerne hyperhidrose, hidrosadenit og anhidrose. Disse kan du læse mere om på siden.

Svedens fordele

Det er menneskeligt at svede, fordi vores kroppe er bygget på denne måde. Kroppen skal have en konstant temperatur, for den ikke bliver ophedet.

Når sveden lægger på din hud og fordamper bliver huden kølet af – tørre du det væk bliver det kun værre. Ved træning sveder du mere, fordi dine svedkirtler bliver større og derved producere mere sved. Det fungere ligesom med muskler – træner du dine muskler bliver de større og du bliver stærkere.

Mænd sveder som udgangspunkt mere end kvinder. Den største grund er, at de fleste mænd er større end kvinderne og har en anden muskulatur. Jo større en krop man har, jo mere sved bliver der produceret, for at holde varmen nede.

Når du sveder meget fx under træning, er det en dårlig idé at tørre sveden af, da den blot producere mere af denne grund, fordi kroppen ikke bliver kølet ned af den sved du fjerne eller den sved der ligger som en fin pøl på gulvet.

Under træning kan man svede op til 1-2 liter væske pr. time. Derfor er det vigtigt, at få nok væske når man træner, men også til dagligt, hvor man også kan svede uden af være fysisk aktiv.