Kan sved behandles?

Sved er almindeligt, og vi mennesker skal svede ca. en halv liter væske ud gennem huden om dagen. Det er kroppen selv der styre, hvor meget vi sveder – for kroppen er afhængig af en hvis temperatur, og er den for høj sveder kroppen. Det er altså måden, hvorpå kroppen kommer af med den overskydende varme, for ikke at overophede.

Når sveden kommer ud gennem huden og bliver fordampet falder kroppens temperatur – men der er desværre nogle, som lider af sved, som er ud over det normale.

Det er et stort problem, som mange ikke ved hvad de skal gøre ved. Mange lider af, at svede for meget, og man kan ikke kontrollere det selv – heldigvis kan man gøre noget ved det.

Vi har alle sammen prøvet at lugte af sved eller til sved. Det er ikke særlig rart, og derfor har vi et stort forbrug af diverse parfumer og deodoranter – men det er ikke altid nok, og sveden kan kæmpe sig ud af de store mængder af kemikaliske dufte.

Den almindelig sved lugter som udgangspunkt ikke, men finder sveden nogle af de bakterier vi har på vores hud, vil den komme til at lugte.

Svedkirtlerne, her hvor sveden udskilles fra, udskiller 99 % vand, og derfor lugter sved som udgangspunkt ikke. Sved i armhulen kommer ofte til at lugte, idet sveden blander sig med huden bakterier, og dertil er hårvæksten også med til at øge lugten.

Har man meget hår under armene vil lugten ofte være værre, idet bakterierne har et større område at brede sig over og vokse på.

I armhulen findes der virkelig mange bakterier – og der vil, i en ildelugtende armhule, være ca. 1 million bakterier pr. kvadratcentimeter. Så kan du selv regne ud, hvor mange kvadratcentimeter din armhule råder over!

Det kan du selv gøre:

Døjer du med sved og svedlugt, så er der nogle tiltag du selv kan gøre for at reducere problemet.

Husk altid at opretholde en god hygiejne. Vask dig dagligt med vand og sæbe, da det begrænser bakterierne i at formere sig, og derved kommer der ikke en grim kropslugt.

Der er noget tøj, som gør at huden ikke kan ”trække vejret” – syntetisk tøj bl.a. Det får kroppen til at svede, og øger altså tendensen til svedlugt.

Deodoranter er ikke altid godt for din svedproduktion – i hvert fald ikke dem med aluminium. Køb i stedet en antiperspirant, som kan bruges både under armene, på hænder og fødder. Følg altid brugsanvisningen.

Dit indtag af mad og drikke kan også forudsagde dårlig kropslugt og øget svedproduktion. Sørg for ikke at drikke for koffein og skær ned på forbruget af stærkt mad med chili, løg og hvidløg.

Sveder du mere pga. stress eller bekymringer, kan det hjælpe at lave afslappende og fokuserende øvelser f.eks. yoga eller meditation.

Skal man søge læge?

Sveder du pludseligt meget mere end normalt om dagen eller om natten, og du ikke mener der er nogle speciel grund til det, skal du kontakte din læge. Det er vigtigt, at du fortæller om det er koldsved, hvornår det kommer og i hvor lang tid du har døjet med det.

Koldsved kan være tegn på angst, smerter og sygdom. Kommer sveden sammen med andre symptomer – hovedpine, kvalme, smerter osv., skal lægen vurdere dig, for at finde frem til årsagen.

Det behøver ikke være en sygdom, som er årsagen til din øgede svedtendens, men det er vigtigt at fortælle lægen og diskutere om det kan være en sygdom der er skyld i sveden.

Behandling

Har du fundet frem til, hvad der forårsager dit svedproblem skal der selvfølgelig gøres noget ved problemet, så du undgår de mange gener sveden kan give.

Nogle gange er det meget enkelte løsninger og behandlinger der skal til, mens det i andre tilfælde kan omfatte både stærk medicin, kirugi behandlinger, hudlæge behandlinger eller botox.

I de mest normale tilfælde af dette problem, kan det løses ved at bruge en antiperspirant, som blokere svedkirtlerne med dens aluminiumssalte.