Hvorfor sveder man?

Sveden pibler frem, men har du tænkt over i hvilke situationer du sveder mest? Sveden kommer frem, når din kropstemperatur bliver for høj. Sved er altså kroppens måde, at køle sig ned på, så den ikke bliver overophedet.

Når sveden kan ses på huden, skal du lade den være – for ellers hjælper den ikke med at køle kropstemperaturen. Sveden skal have lov til at fordampe, før det får gavn for kroppens temperatur.

Der er rigtig mange årsager til, at nogen sveder mere end andre, og hvorfor nogen lugter meget af sved, mens andre ikke gør.

Årsager til sved

Det er ganske almindelig at svede, og faktisk er det en ting alle mennesker gør, netop fordi det er kroppens måde, at holde den rette kropstemperatur på.

Den daglige sved svare til ca. en halv liter væske, og kommer fra det sympatiske nervesystem, som hører sammen med det almindelige nervesystem – som du ikke selv er i stand til at kontrollere, om du vil eller ej.

Den halve liter væske er den normale mængde pr. dag, men du kan sagtens svede meget mere væske ud gennem kroppen, men kun i en kort periode – f.eks. ved træning.

Temperatur

Kroppens temperatur er normalt ca. 37 grader – kommer den op på 38 grader defineres det som feber. Kroppen sørger selv for, at have en stabil kropstemperatur, og her kommer sveden ind i billedet.

Der kan være mange årsager til, at kropstemperaturen stiger – f.eks. temperaturen uden for, når der bliver varmt.

Varmen for kroppens temperatur til at stige, men for ikke at overophede, giver kroppens sig til at svede. Det sker i kroppens sympatiske nervesystem, som har forbindelse til det almindelige nervesystem i kroppen, hvilket man ikke selv kan kontrollere. Sveden afgives for at kroppen kan blive kølet ned. Sveden skal dog have lov til at fordampe, når den sidder på huden for at kroppen bliver afkølet.

Fysisk aktiv

Motion og sport gør også kroppen varm, og du kommer til at svede. Når kroppen er aktiv kommer pulsen op, og måske presser du også dig selv til at løbe længere, tage flere armbøjninger osv. Herved bliver kroppen varm, og sveden pibler frem – fordi kropstemperaturen skal forblive stabil.

Sveden er ikke altid velkommen, men som regel er de som dyrker sport og motion vandt til at svede, og for nogle gælder det om at svede mere end sidst – fordi det betyder man har presset sig selv.

De fysiske anstrengelser får kroppens mange muskler til at lave mere varme, og derfor bliver kropstemperaturen højere, og kroppen begynder at svede, så temperaturen kan forblive stabil – hvis kroppen ikke reagere sådan på de varmere temperaturer, så kan du ende med at få et hedeslag, fordi kroppen bliver for varm for hurtig.

Fakta: Jo bedre din kondition er, jo mere sveder du – fordi kroppen bliver hurtigere til at køle sig selv ned, når den udsættes for varmere temperaturer end normalt.

Nervesystemet

Kroppens sympatiske nervesystem styre hvor meget du sveder – dette nervesystem hænger sammen med kroppens almindelig nervesystem, og den del af det, som man ikke selv kan kontrollere.

Nervesystemet bliver påvirket af mange ting, og derfor vil du opleve at sveden også kan pible frem, selvom du sidder stille eller i hvert fald ikke er fysisk aktiv eller har feber.

Symptomer på stress kan være overdreven sved, men også for mange bekymringer og forskellige uroer i kroppen kan få dig til at svede. Sørg for at slappe af, og luft dine tanker og bekymringer med andre – det kan lettet presset.

Sygdom

Der findes flere sekundære årsager til at sveden bliver værre. F.eks. kan infektionssygdomme påvirke svedproduktionen, men også bivirkninger fra det medicin man får imod forskellige sygdomme kan forudsagde øget sved forskellige steder på kroppen.

Diabetes kan også give svedproblemer, fordi der ikke er nok sukker i blodet.

Misbrug af alkohol og stoffer som kokain, kan også give sved problemer.

Genetik

Øget svedproblem kan være arveligt – genetik er altid accepteret, men heldigvis kan man reducere problemet ved at tage flere tiltag i brug. (Læs mere om behandling her på sitet)